Blog 9 – Het belang van bewegen bij mensen met dementie

Bewegen heeft een positief effect op de kwaliteit van leven en op de zelfredzaamheid van ouderen. Uit onderzoek blijkt ook dat bewegen voor mensen met dementie goed is, zelfs met kleine momenten is er heel wat meer beweging in de dag te krijgen. Met bewegen kun je de dementie niet stoppen, maar het lijkt de dementie wel te vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, onrust, passiviteit en een betere doorbloeding en houdt bewegen je naaste fitter en het lichaam gezonder. Bewegen verbetert de kwaliteit van leven.

De algemene beweegnorm is om elke dag een half uur aan een stuk matig intensief te bewegen. Dit is echter niet voor iedereen haalbaar, bijvoorbeeld voor mensen met dementie. Toch zijn er ook voor deze groep veel mogelijkheden. Denk aan de beweeg- en beleeftuinen, muziek of bewegingsactiviteiten aan tafel.  Je kunt op verschillende momenten een beweegmomentje inbouwen. Bijvoorbeeld zelf koffie laten inschenken of laten helpen met het dekken van de tafel. Onthoud bij het organiseren van een activiteit voor je naaste dat het niet gaat om de prestatie, maar om de uitdaging.

Een ergotherapeut die gespecialiseerd is in dementie of een geriatriefysiotherapeut, kan uw naaste leren bewegen, de huisarts kan u doorverwijzen.

Bewegingstips

  • Kijk samen of het mogelijk is om een oude sport weer op te pakken.
  • Fietsen op een duo-fiets, zwemmen en een bal overspelen kunnen ook als iemand minder mobiel is.
  • Stofzuigen, afwassen, aardappelen schillen en tuinieren zijn goede bewegingsvormen.
  • Bewegen/dansen op muziek is een simpele vorm van bewegen en kan ook als de persoon met dementie minder mobiel is, mensen gaan vaak zelf bewegen als ze bekende muziek van vroeger horen.
  • Wandelen ( het liefst een bekende route)
  • Gymnastiek of zitgymnastiek (individueel of in groepsverband).

Kenniscentrum Sport heeft samen met onderzoekers een beweeggids ontwikkeld. Deze beweeggids laat zien hoe je ouderen met dementie kan stimuleren meer te bewegen en is digitaal te vinden op de website van Kenniscentrum sport.