De kans op dementie verkleinen

Dementie is nog niet te genezen, daarom moeten we proberen om te voorkomen dat mensen het krijgen. Bij het ontstaan van dementie spelen veel verschillende factoren een rol. Veel van die factoren spelen ook een rol bij hart- en vaatziekten. Wat slecht is voor je hart is ook slecht voor je hersenen. De bekendste risicofactoren voor dementie zijn leeftijd en geslacht. Zo blijkt uit onderzoek dat vrouwen een iets hogere kans hebben op het ontwikkelen van dementie. Gezond gedrag draagt in het algemeen bij aan het voorkomen van ziekten, zo ook bij dementie. Wie veel ongezond vet eet en weinig sport, loopt meer kans op schade aan de hart- en bloedvaten en verhoogt daarmee de kans op dementie. Met een gezonde levensstijl kun je dementie niet helemaal voorkomen, wel kun je de kans erop verkleinen. Onderzoek wijst uit dat tot 30% van het aantal gevallen voorkomen kan worden door een gezondere leefstijl. 

Er zijn een aantal  belangrijke risicofactoren die invloed hebben op de ontwikkeling van alzheimer en andere vormen van dementie. Al deze risicofactoren zijn vrijwel nooit alleen verantwoordelijk voor het ontstaan van dementie. Er is een samenspel van verschillende combinaties van genetische en niet-genetische factoren die samen leiden tot dementie. Risicofactoren zijn:

-Weinig bewegen
-Roken
-Diabetes
-Depressie
-Hoge bloeddruk
-Overgewicht
-Lage mentale  en sociale activiteiten

Meerdere studies richten zich inmiddels ook op de relatie tussen voeding en dementie.  Alzheimer Nederland geeft aan dat meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat een mediterraan dieet beschermend lijkt te werken tegen dementie. Een mediterraan dieet bevat veel groentes, fruit, volkoren producten, peulvruchten en onverzadigde vetten.