Dementie en eenzaamheid

Eenzaamheid en dementie
Bijna de helft van de volwassen Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Sociale contacten zijn erg belangrijk om eenzaamheid te voorkomen. Maar het lijkt ook invloed te hebben op het ontstaan van dementie. Onderzoek laat zien dat eenzame mensen later vaker dementie krijgen.

Oorzaak of gevolg?
Het is moeilijk om te onderzoeken of eenzaamheid een oorzaak is van dementie of juist andersom. Dit komt omdat we niet van grote groepen mensen kunnen vragen om veel of juist weinig vrienden te maken. Dus de vraag wat de invloed van eenzaamheid is op dementie is moeilijk te beantwoorden.

Mensen met dementie ervaren vaak eenzaamheid. Ze doen minder mee aan sociale activiteiten en trekken zich terug, vaak al aan het begin van de ziekte. Uit een Engels onderzoek blijkt dat 40% van de mensen met dementie zich eenzaam voelt en bij alleenwonenden loopt dit percentage op tot 62%. De grootste drempels voor mensen met dementie zijn:

  • Gebrek aan vertrouwen (69%)
  • Bang zijn in de war te raken (68%)
  • Bang zijn te verdwalen (60%)
  • Problemen met mobiliteit en fysieke gezondheid (59%)
  • Anderen niet tot last willen zijn (44%)
  • Gebrek aan passend vervoer (33%)

Eenzaamheid tegengaan
Eenzaamheid is niet goed voor de gezondheid. Daarom is er de Week tegen Eenzaamheid (26 september t/m 2 oktober) met honderden activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Verbinding staat centraal en iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het organiseren of bezoeken van een activiteit. Of door gewoon iets met iemand in uw omgeving te doen.

We zien steeds meer lokale netwerken ontstaan waarbij maatschappelijke organisaties, bedrijven en actieve burgers samenwerken om eenzaamheid te verminderen en te voorkomen. Maatwerk is hierbij belangrijk. Interventies zijn alleen effectief als per persoon goed gekeken wordt naar de oorzaken van de eenzaamheidsgevoelens en samen met de persoon naar activiteiten gezocht wordt die hierop aansluiten. Een leuke interventie tegen eenzaamheid is Paro. Dit is een interactieve robot in de vorm van een zeehond. Wetenschappelijk onderzoek toonde verminderde eenzaamheid aan bij mensen die 12 weken lang contact hadden met de robotzeehond.

Wilt u weten wat u kunt doen tegen eenzaamheid of wat de rol van uw gemeente is kijk dan op de site www.eentegeneenzaamheid.nl

Tips om nieuwe mensen te ontmoeten
– Telefonische hulplijnen; U kunt 24 uur per dag bellen met de luisterlijn (088 0767 000). Die biedt hulp aan mensen die graag met iemand willen praten. De luisterlijn is ook via chat en e-mail bereikbaar. Nederlandse Patiënten Vereniging (0318 54 78 88). U kunt deze lijn bellen als uw hulp of advies nodig heeft.
– Het WMO-loket van de gemeente kan helpen om in contact te komen met andere mensen. U kunt ook hulp krijgen bij het vinden van een maatschappelijk werker of ouderenadviseur.
– U kunt contact opnemen met de ouderenbond ANBO of PCOB. Zij kunnen u ook helpen met het vinden van activiteiten in uw buurt.
– Lotgenotencontact kan ook helpen. Via een organisatie of stichting komt u dan met mensen in aanraking die hetzelfde als u ervaren of hebben meegemaakt. Via Alzheimer Nederland kunt u bijvoorbeeld een Alzheimer Café bezoeken.