Dementie en technologie

Technologie kan helpen om het leven voor mensen met dementie en voor de omgeving aangenamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan apps, beeldbellen, alarmeringssystemen of medicijndispensers met controle op afstand. Hieronder omschrijven we een aantal technologische hulpmiddelen die in verschillende fasen van dementie gebruikt kunnen worden.

Beginnende dementie
Ontspanning Er zijn veel apps beschikbaar om te ontspannen of om het geheugen mee te ondersteunen. Spelletjes, digitale dieren bekijken of muziek luisteren kunnen u hlpen om te ontspannen.

Personenalarmering Personenalarmering kan u een veilig gevoel geven omdat u hulp in kunt roepen als dat dringend nodig is. U kunt bij een noodsituatie, zoals een valpartij, op een rode knop op een polszender of halsketting drukken. 

Sleutelvinders Sleutelvinders zorgen ervoor dat u uw sleutels of andere belangrijke spullen makkelijk terug kunt vinden. U maakt een ontvanger die reageert op geluid vast aan bijvoorbeeld uw sleutels. Als u dat voorwerp, zoals een sleutelbos of portemonnee, niet kunt vinden, fluit u waarop de ontvanger reageert met een geluid of een lichtsignaal.

Medicijnen U kunt gebruik maken van een medicijndispenser. Apotheken leveren medicijnen vaak uit in een medicijnrol met een hoeveelheid tabletten voor 1 innamemoment. Deze medicijnrollen passen in een dispenser. De dispenser geeft op het juiste moment voor inname van de medicijnen een signaal, biedt het zakje aan en maakt het zakje open.

Gevorderde dementie
Tablet Als het gebruik van een gewone tablet lastig wordt, dan kunt u uitproberen of een tablet voor mensen met milde dementie geschikt is. Deze tablets hebben een aanraakscherm, een beperkt menu en grote bedieningsknoppen. Uw familie kan de tablet op afstand beheren door bijvoorbeeld afspraken in de agenda te zetten en medicatieherinneringen in te voeren en zichtbaar te maken.

Seniorentelefoon Er zijn ook speciale seniorentelefoons. Deze telefoons hebben minder mogelijkheden dan standaard mobiele telefoons, waardoor ze eenvoudiger te gebruiken zijn. Vaak hebben ze een noodknop waarmee u met één druk op de knop een aangesloten noodcentrale of familie kunt bellen.

Vergevorderde dementie
Robotdieren Robotdieren zijn gemaakt voor mensen met dementie die behoefte hebben aan sociaal contact. De robot reageert op praten, knuffelen en aaien. Dankzij de rustgevende mechanische ademhaling hebben robotdieren een kalmerend effect. Deze robots komen voor in verschillende vormen zoals bijvoorbeeld een poes, hond of een zeehondje. Sommige robots laten ook emoties zien door zelf geluid te maken of met de ogen te knipperen.

Meer informatie over technologische hulpmiddelen voor mensen met dementie kunt u vinden op de website www.dementie.nl.