Het versnelde zij-instroomtraject voor Verzorgende IG van zorgtalent

Ben jij tussen de 21 en 65 jaar en sta jij te popelen om het roer om te gooien? Wil je een overstap maken naar de zorg en welzijn, maar hik je aan tegen drie jaar lang een opleiding volgen? Zorgtalent biedt jou een unieke kans om te werken en leren tegelijk en versneld een zij-instroomtraject te volgen van 1,5 jaar voor Verzorgende IG.

Maak het verschil in iemands dag door een lach te toveren op het gezicht van een bewoner met een grapje, door een luisterend oor te bieden, of te helpen met persoonlijke verzorging en verpleging en bij een zinvolle invulling van de dag. Ook iets voor jou? Meld je aan voor zorgtalent! De opleiding start begin april 2023. Aanmelden kan tot uiterlijk half februari.

Hoe snel kan jij gaan werken in de zorg?
Nieuwe mensen van buiten de zorg aantrekken is essentieel om ouderen goede zorg te kunnen blijven bieden. Om snel meer zij-instromers op te leiden is er een versneld traject samengesteld op mbo3-niveau: Verzorgende IG. Dit traject, zorgtalent geheten, zet in op werken en leren tegelijk. Je hoeft niet drie jaar naar school, maar slechts 1,5 jaar. Hou dus rekening met een intensief traject: je zit 1,5 jaar lang in een pressure cooker. Na afronding heb jij het diploma Verzorgende IG (op mbo3-niveau) op zak. Daar kan je met recht trots op zijn. Dat neemt niemand je meer af!

Wat ga je doen?
Je gaat één dag in de week naar school en werkt gemiddeld 24 uur per week bij een zorgorganisatie die is aangesloten bij de VVT Alliantie Waardenland. Als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) geef jij zorg aan mensen die dat nodig hebben. Vaak gaat het om ouderen, zieken of mensen met een lichamelijke beperking. Je ondersteunt hen bij de persoonlijke verzorging en verpleging, en bij een zinvolle invulling van de dag. In verzorgings- en verpleeghuizen zorg jij ervoor dat bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. In de thuiszorg ondersteun je mensen in hun eigen omgeving.

Als je door de selectieprocedure heen bent, word je gematcht aan een werkgever en volgt er een KLIK-gesprek. Het is DE uitgelezen kans om een mooie carrièreswitch te maken. Je volgt een gerenommeerde mbo-opleiding en na afloop ontvang je het diploma Verzorgende IG op mbo3-niveau. De opleiding is bovendien gratis. Je gaat meteen betaald aan de slag met zicht op een vast contract. In de zorg is elke dag anders. Met jouw werk vergroot je de kwaliteit van leven van je cliënten. Hoe mooi is dat?

Meer over het lesprogramma
In de flexibele en verkorte opleiding Verzorgende IG leer je alles wat je nodig hebt om mensen te kunnen ondersteunen en verzorgen. Verpleegtechnische handelingen, persoonlijke verzorging en de zorg voor het huishouden zijn belangrijke thema’s. Daarnaast leer je hoe je met verschillende mensen omgaat en hoe je de zorg kunt afstemmen op hun wensen en behoeften. Verder staan creatieve vaardigheden op het programma, zodat jij cliënten kunt begeleiden bij verschillende activiteiten. De lesstof wordt aangeboden in modules. Na iedere module doe je direct examen en ga je verder met de volgende module. Hoe verder je in de opleiding komt, hoe meer je jouw eigen route kunt bepalen.

De opleiding bestaat uit de volgende modules
• Zelfzorg en activiteiten
• Afstemmen van werkzaamheden
• Kwaliteit en deskundigheid
• Verpleegtechnische handelingen
• Onvoorziene en crisissituaties
• Samenwerken in de keten
• Werken met het plan
• Adviseert en instrueert over preventie

Voordelen voor deelnemers
Wij zetten de voordelen van de verkorte en flexibele mbo-niveau-3-opleiding van 1,5 jaar nog even voor je op een rij:
– Gratis opleiding bij Da Vinci College
– Werken en leren tegelijk: je gaat één dag in de week naar school en past de theorie meteen toe in de praktijk, waardoor je een snellere leercurve hebt
– Baangarantie: je krijgt een contract voor minimaal 28 uur per week (24 uur werken en 4 uur voor de opleiding) voor de duur van de opleiding, met zicht op een vast contract
– Marktconform salaris en arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met de CAO VVT (FWG 35; minimaal €2135,43 bruto bij fulltime dienstverband)
– Begeleiding door een carrièrecoach vanuit zorgtalent (voor de voorselectie en het matchen met werkgevers) en een studieloopbaan begeleider vanuit het ROC Da Vinci College (begeleiding tijdens de opleiding)
– Na afronding heb je een volwaardig diploma op zak, dat veel mogelijkheden biedt om verder te leren

Wie ben jij?
• Jij bent een herintreder, zij-instromer, doorstromer of werkzoekende en bent bereid het roer om te gooien;
• Je hebt een hart voor de zorg en maakt graag het verschil in iemands dag;
• Je bent een enthousiaste teamspeler die positief is ingesteld;
• Je bent klantgericht en een echt mensen-mens;

En verder,
• ben je bereid om minimaal 20-24 uur per week te werken en leren;
• heb je een goede beheersing van de Nederlandse taal;
• kan je zelfstandig werken en pak je graag de regie;
• ben je bereid onregelmatig te werken;
• kan je omgaan met digitale leermiddelen en ben je in het bezit van een pc of laptop

Meer over de selectieprocedure
De selectieprocedure voor dit programma ziet er als volgt uit:
1) Meld je aan en vul je motivatie in op Zorg en Welzijn Werkt
2) Ben je geschikt? Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijkheids- en capaciteitentest
3) Daarna volgt een intakegesprek met een loopbaancoach van het ROC Da Vinci College
4) Op basis van de uitkomsten van de tests en het gesprek met de coach volgt er een advies. Als je geschikt bent word je toegelaten voor het versnelde zij-instroomtraject voor Verzorgende IG. Zo niet dan kom je wellicht in aanmerking voor zorgtalent flexibel opleiden met mbo-certificaten. Kom je ook niet in aanmerking voor dit traject? Dan verwijzen we je door naar loopbaancoaching Sterk in je werk of naar Kickstart Drechtsteden. Kortom: we helpen je altijd verder op weg!
5) Wel toegelaten? Je gaat op KLIK-gesprek bij een door ons voorgestelde werkgever. Hierbij houden we zo veel mogelijk rekening met jouw voorkeuren en kijken we ook naar je reisafstand.
6) Als het van beide kanten klikt volgt er een arbeidsvoorwaardegesprek. Je ontvangt een marktconform salaris op basis van de CAO in onze branche.
7) Na ondertekening van het contract kun je met het traject starten. Je werkt en leert dus tegelijkertijd.

Meer informatie
Wil jij als zorgtalent het verschil gaan maken, maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met Hanneke Visser.

Zorgorganisaties die lid zijn van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid die op deze manier snel extra ondersteuning van nieuw zorgtalent willen krijgen, kunnen voor meer informatie terecht op www.zorgenwelzijnwerkt.nl. Of informeer naar de mogelijkheden bij Hanneke Visser.