Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven, vrijwel iedereen heeft er behoefte aan. Onder intimiteit verstaan we een verbondenheid tussen twee of meer mensen. Seksualiteit is een breed begrip van vrijen en kan helpen om dicht bij elkaar te blijven wanneer praten steeds moeilijker wordt.
Wanneer uw partner de diagnose dementie heeft, verandert uw hele leven. Dat geldt ook voor intimiteit en seksualiteit. Intimiteit en seksualiteit krijgen bij dementie vaak een andere rol en betekenis. Het kan erg ingrijpend zijn wanneer u niet meer zo intiem kunt zijn met uw naaste als u gewend was. Door de dementie lukt het uw partner misschien niet meer om liefde te tonen en te ontvangen.
Het is voor u beiden plezierig om een andere vorm te vinden om uw liefde te delen. Elkaar aanraken, strelen en knuffelen biedt troost en genegenheid, dit is iets wat mensen met dementie ook fijn vinden. Het is fijn als u van elkaar kunt blijven genieten, ook wanneer uw partner dementie heeft. Intimiteit en seksualiteit (of het gebrek eraan) kunnen voor zowel uw partner met dementie als voor uzelf frustraties met zich meebrengen.
Beleving van seksualiteit
Lastiger kan het zijn om seksualiteit te blijven delen met uw naaste. Om te beginnen doordat uw naaste deze fysieke vorm van intimiteit anders kan gaan beleven. Mogelijke veranderingen in de seksuele beleving van uw partner met dementie kunnen zijn:
- Seksueel actiever/ (ontremd) of juist inactiever gedrag
- Niet meer of anders reageren op aanrakingen
- Zich afgewezen, verlaten en onbegrepen voelen op het gebied van intimiteit
- Angstig zijn voor seksuele intimiteit
Wat u kunt doen:
- Blijf nieuwsgierig en ontdek wat nog wel kan
- Neem de tijd, en geniet van de dingen waar uw partner vrolijk van wordt
- Laadt op tijd uw eigen batterij op, dat heeft u nodig om te kunnen blijven geven zonder daar veel voor terug te krijgen.
Zo lang dat nog kan, is het verstandig om met uw partner te praten over de behoeften op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Veel mensen vinden dat lastig. Wanneer het praten met uw naaste niet meer gaat, kunt u voor vragen en advies ook altijd terecht bij Dementielijn of een casemanager. Als uw partner niet meer thuis woont en u behoefte heeft aan privacy en intimiteit, vraag dan naar de mogelijkheden binnen de organisatie waar uw partner woont.