Voor veel mensen is muziek luisteren een hobby of een manier van ontspannen. Voor anderen is muziek veel meer dan dat. Dit weet llse Bevelander ook. Per 1 september is Ilse muziektherapeut binnen De Merwelanden.
Ilse is geen onbekende binnen De Merwelanden. Ze is begonnen als stagiaire op Kleinschalig Wonen en werkte toen als muziektherapeut in opleiding. Naast de opleiding muziektherapie heeft Ilse een zangschool in Dordrecht en treedt ze geregeld op met haar muziektheater duo Over Schapen Enzo. Ilse is een echte muziekkenner en weet dat muziek invloed heeft op het brein. Hoe dat precies werkt legt ze zelf uit in deze blog.
“In mijn zanglessen en als zangeres heb ik het altijd interessant gevonden om te merken dat muziek zoveel meer doet, dat zovelen met mij zich goed kunnen uiten in en door muziek. Dit heeft ertoe geleid dat ik de opleiding muziektherapie ben gaan doen.
Toen ik vorig jaar stage liep op de Kleinschalig Wonen afdelingen merkte ik hoeveel effect het maken van muziek heeft op ouderen met dementie. Dat was zó bijzonder. Sommige bewoners zeiden aan het begin van een sessie bijna niets en zongen dan aan het eind van een sessie vrolijk mee. Ze werden geactiveerd door de muziek, het zorgde voor onderlinge verbinding in groepen en mensen begonnen te vertellen over hun leven, aan elkaar en aan mij.
Jannine, mijn stagebegeleider, en ik werden hier zo door geraakt dat we al snel dachten dat het heel mooi zou zijn om muziektherapie een structurele plek te geven binnen De Merwelanden. Als aanvulling op de persoonsgerichte zorg. Per 1 september ben ik aangenomen om een dag per week muziektherapie vorm te geven bij De Merwelanden. Ik begin met een dag per week zodat er ook tijd overblijft voor mijn opleiding en andere werkzaamheden. In eerste instantie ga ik me richten op het opzetten van individuele muziektherapie en wellicht ook groepstherapie.
Bij muziektherapie ligt de nadruk meer op het doen en ervaren en minder op het praten. Muziek kan bepaalde emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand van een patiënt positief beïnvloeden. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier het geheugen. Hierdoor kan muziek heel doelgericht als therapie worden ingezet (bron Alzheimer Nederlands, 2022). Zo kan een cliënt of een groep bijvoorbeeld leren om op een andere manier te reageren op situaties of gevoelens. Ik kijk er erg naar uit om De Merwelanden en haar cliënten beter te leren kennen en om te gaan samenwerken aan mooie persoonsgerichte zorg. Heb je vragen, ideeën of wil je meer weten over muziektherapie, schiet me dan gerust aan, dat vind ik erg leuk. Ik ben hier op woensdagochtend en op donderdagochtend en begin van de middag. Je mag me ook mailen op i.bevelander@demerwelanden.nl.“