Verzorgende basis, het certificaat van zorgtalent in 4 maanden

Ben jij tussen de 21 en 65 jaar en sta jij te popelen om het roer om te gooien? Wil je een overstap maken naar de zorg en welzijn, maar hik je aan tegen drie jaar lang een opleiding volgen? Zorgtalent biedt jou een unieke kans om te werken en leren tegelijk en mbo-certificaten te halen.

Maak het verschil in iemands dag door een lach te toveren op het gezicht van een bewoner met een grapje, of door een luisterend oor te bieden, te helpen met opstaan, aankleden, eten en drinken, of door iemands nagels te lakken. Ook iets voor jou? Meld je aan voor zorgtalent! De opleiding start begin april 2023. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 1 februari.

Hoe kan jij snel gaan werken in de zorg?
Het halen van een regulier mbo-diploma voor de zorg duurt op zijn minst twee jaar en meestal zelfs drie jaar. Wij kunnen ons voorstellen dat jij daar als zij-instromer of doorstromer tegenop ziet. Daarom kan je als zorgtalent een nieuw traject volgen, waarbij je mbo-certificaten behaalt. Het behalen van zo’n certificaat duurt ongeveer 16 weken. Dit maakt het aantrekkelijk voor zij-instromers om snel aan de slag te gaan bij zorg- en welzijnsorganisaties.

Het eerste mbo-certificaat betreft Verzorgende Basis. De opleiding is ideaal als kennismaking met het beroep en richt zich op onderdelen uit de mbo-opleiding Verzorgende IG. Hierin staat het ondersteunen en bieden van individuele zorg centraal. Afhankelijk van je (voor)opleiding en werkervaring ga je in gesprek met zorg- en welzijnsorganisaties en krijg je bij een wederzijdse klik een contract aangeboden. Je volgt vier maanden lang één dag in de week een opleiding en gaat tegelijkertijd betaald aan de slag bij een van de aangesloten zorgorganisaties.

Wat houdt het werk van een Verzorgende Basis (C0053) in?
Na het behalen van het eerste certificaat kan je al ondersteuning geven bij de individuele zorgverlening. Je bent een Verzorgende Basis, waarbij je mensen ondersteunt die zichzelf (tijdelijk) niet kunnen verzorgen en hulp biedt bij ontspanning en zinvolle activiteiten. Denk aan hulp bij het opstaan, wassen, aankleden, eten en bij het doen van dagelijkse verrichtingen.

Je bent daarnaast aanspreekpunt en coördineert de afspraken met de bewoners, verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders over de dagelijkse zorg, begeleiding en dienstverlening. Daarnaast signaleer je mogelijke veranderingen in de dagelijks verrichtingen. Hierbij is het belangrijk dat cliënten zo veel mogelijk de eigen regie behouden en zelf keuzes mogen maken en kunnen beslissen.

Wie zijn wij?
Zorgtalent is een samenwerking van zorgorganisaties uit de regio – verenigd in de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid – en het ROC Da Vinci College in Dordrecht, dat de opleidingen verzorgt.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Tijdens de landelijke erkende opleiding van 16 weken staat bewonersgericht denken en doen centraal. Je pakt zelf de regie en je leermomenten sluiten aan bij de wensen en behoeften van de bewoners. Je volgt één dag in de week een opleiding en daarnaast werk je minimaal 20 uur in de week als Verzorgende Basis bij een van de zorgorganisaties van Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland-Zuid. Het draait niet zozeer om het diploma van de vooropleiding, maar meer om je meegebrachte talent. Na succesvolle afronding van het traject van 16 weken ontvang je het mbo-certificaat.

De opleiding bestaat uit drie modules:
• Module 1: Je voert zorg- en begeleidingstaken uit
• Module 2: Je stemt zorgverlening af met alle betrokkenen
• Module 3: Je zorgt voor professionele ontwikkeling & draagt bij aan goede kwaliteit van zorg

Op je werkplek word je begeleid en gecoacht door jouw werkbegeleider, in samenwerking met de praktijkbegeleider en de docenten van school. Daarnaast krijg je ondersteuning van een carrièrecoach die je coacht om je doelen te behalen.

Als je verder wilt leren, kan je starten met een nieuw mbo-certificaat. Maar dit hoeft niet. Je kunt ook prima als Verzorgende Basis blijven werken. Soms zijn er namelijk omstandigheden waarin het prettig is om niet vast te zitten aan een lang opleidingstraject. Bijvoorbeeld als het thuis heel hectisch is. Of misschien heb je geen zin om verder te leren. Maar als je de smaak te pakken hebt, kan je zelfs voor het mbo-niveau-3-diploma Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) gaan. Hier hebben wij een speciaal verkort traject voor van anderhalf jaar, waarbij je leert en werkt tegelijkertijd.

Wie ben jij?
• Jij bent een herintreder, zij-instromer, doorstromer of werkzoekende en bent bereid het roer om te gooien;
• Je hebt een hart voor de zorg en maakt graag het verschil in iemands dag;
• Je bent een enthousiaste teamspeler die positief is ingesteld;
• Je bent klantgericht en een echt mensen-mens;
• Je ontwikkelt graag nieuwe talenten, maar een volledig opleidingstraject vormt een te groot struikelblok;

Daarnaast…
• ben je bereid om minimaal 20-24 uur per week te werken en leren;
• heb je een goede beheersing van de Nederlandse taal;
• kan je zelfstandig werken en pak je graag de regie;
• ben je bereid onregelmatig te werken;
• kan je omgaan met digitale leermiddelen en ben je in het bezit van een pc of laptop.

Wat bieden wij jou?
• Een kans om te werken binnen een prachtige werkomgeving.
• Een opleiding betaald door de werkgever.
• Werken en leren tegelijk: je doet 1 dag in de week een opleiding en past de theorie meteen toe in de praktijk, waardoor je een snellere leercurve hebt.
• Baangarantie: je krijgt een contract voor ca 20-24 uur per week voor de duur van de opleiding, met zicht op een vast contract.
• Marktconform salaris en goede arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met de betreffende CAO.
• Begeleiding door een carrièrecoach.

Kom kennismaken op een van de inspiratieavonden
Bij de deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties komen een flink aantal leerwerkplekken beschikbaar in de regio. Wil jij kennismaken en meer informatie? Kom dan naar één van de inspiratieavonden:

Op 19 januari bij Rivas in Gorinchem

Op 24 januari bij PZC Dordrecht

Meld je direct aan voor de opleiding
Via de aanmeldknop vind je de aangesloten zorgorganisaties die een leerwerkplek beschikbaar hebben. Geef aan waarom jij deze opleiding wilt volgen en upload jouw cv. Je kunt op deze plek ook gelijk jouw top-3 doorgeven van organisaties waarvoor je graag zou willen werken. Waar mogelijk proberen we je bij de organisatie van jouw voorkeur in te delen.

De opleiding start begin april 2023. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 1 februari!

Wat zijn de stappen na de aanmelding?
Stap 1
Na je aanmelding maken wij een eerste selectie en neemt de carrièrecoach contact met je op voor een telefonische kennismaking. Samen wordt gekeken of je een mbo-certificaat op niveau 3 zou kunnen behalen.

Stap 2
Je maakt een Talentscan en voert een kennismakingsgesprek met de werkgever. Tijdens de Talentscan beantwoord je vragen, zodat jij jouw eigen talent en passie kan ontdekken. Dit geeft ons een goed beeld op welke manier wij jou kunnen helpen om de juiste stappen te zetten.

Stap 3
Bij positieve afronding ontvang je een uitnodiging voor een meeloopdag. Op deze manier ervaar je hoe het is om in de zorg te werken en kan je gelijk de sfeer ervaren.

Stap 4
Als laatste vindt er een gesprek plaats met de werkgever voor afstemming over je salaris, werkuren en contract. Daarnaast maak je kennis met de opleider.

Heb je vragen?
Kom naar een inspiratieavond of mail naar carrierecoach@zorgenwelzijnzhz.nl